2008. július 14., hétfő

Az érintés művészete - egy megnyitó hangulata


2008. július 11-én, péntek délután 6 órakor F. Galló Béla finom és érzelmekben gazdag szavakkal nyitotta meg Törös Judit smink- és maszkmester kiállítását a Peña-ban.

A kiállított fotók több évtizedet mutatnak be a művész életéből, aki a magyar filmes szakma egyik legnevesebbje és aki a külföldi szakemberek körében nagy elismerésnek örvend.
A képeken nem csupán színészek láthatók végső maszkjukban, hanem a mester is munka közben. Mert itt nem a színész a lényeg, hanem a maszk. A művész, ahogy dolgozik, ahogy létrehozza azt, amitől az általa „kikészített“ egyén át tud lényegülni egy másik személlyé.
A kiállítás nem a porokról, festékekről és színekről szól, hanem az érintésről, amelyet Judit művészien végez.


Jómagam abban a szerencsében részesültem pénteken, hogy már a megnyitót megelőző lázas készülődésben is részt vehettem. Ez a Peña-ban többnyire dallamos gitárzene kíséretében zajlik, mivel itt hely szelleme vonzza a művészeteket a zenétől a táncig, a festészettől a fotózásig, és kit tudja még mit hoz a jövő…

Itt mindenki lelkesen segít. Képet akaszt, bútort cipel, takarít, vagy éppen egy sarokban álldogálva, szájában cigivel ötleteket ad. A teremben a füstölők és teamécsesek finom illata és a próbáló zenészek gitárai teszik varázslatossá a hangulatot.
Taco kutya fel s alá szaladgál, közben vidáman vakkantgat. A büfé hurcolkodik az utca túloldalán lévő kisboltból. Korai látogatók csengetnek a kapunál és aki éppen üres kézzel áll felszalad a lépcsőn és nyit. Engem is a fent említett apró teremtés fogadott, ugatását hallva akkor még azon morfondíroztam, hogy vajon mekkora is lehet a hang gazdája. Taco kutya egy csivava, tehát lényéből és nevéből fakadóan is fokozza a hely spanyolos hangulatát.




Az udvaron Judit és Szandra lánya sminkeli a táncosokat. A megnyitókat általában tánc- és zenei műsorok kísérik, amelyek után a fellépők nem mennek haza, hanem addig mulatnak és mulattatják a közönséget és önmagukat, ameddig a hangulat kitart.

A Peña-ban sűrűn váltakoznak a művek. Két héttel ezelőtt például Szandrának nyílt fotókiállítása. Minden második pénteken újabb művész kap lehetőséget, hogy szélesebb közönség előtt is bemutatkozzon, hogy feltárja mindazt, ami a lelkében lakozik.



Visszatérve a megnyitóra, F. Galló Béla szerint Judit művészete az a gyöngédség, a finom érintés, amire egész életünkben vágytunk. Nem a smink a csoda, hanem az a fajta transz, amibe a maszk átsegíti a színészt, hogy játsszon, hogy átlényegüljön.

A mester finom érintése nélkül ez nem sikerülhet.

Törös Judit az a finoman érintő ember, aki talán soha nem kapta meg azt, amit oly csodásan átad másoknak.



A m e g n y i tó első műsorszáma egy kortárs tánc előadás volt T é r j á t é k : i m p . - a c t c ím m e l , a táncművészek pedig B a r t h a K r i s z t i á n , K e c s k é s G y ö r g y , T ö r ö k E n i k ő, N y á r i - N a g y I b o l y a.

Az előadást folytatták az Arco Duo és a Compañia de La Peña énekesei és zenészei, akiknek sikerült fokozni a már eleve fergeteges hangulatot.

Persze a hivatalos műsor befejezésével a fiestának nem lett vége, sőt! A táncosokon maradtak a tánccipők, a zenészeknél a hangszerek, így a hangulat és a vidámság késő éjszakáig nem lankadt. De ez a Peña-ban már megszokott dolog, s szerencsére egyre több látogatója van ezeknek a vidám és forró estéknek.

Két hét múlva Veletek ugyanitt!

üdv, Tóth Zsuzsa
Fotók: (C)Kozár Edit
(C)Kuszinger Róbert